OPERATION AMHERST 2007

De Codenaam Operation Amherst was de aanduiding voor de acties van ruim 700 Franse Parachutisten van het Regiment Chasseur Parachutistes, die in de nacht van 7 op 8 april 1945 boven Drenthe werden gedropt om de opmars van de Canadese bevrijders voor te bereiden. Om hen te eren, is er een herdenkingsbijeenkomst gehouden op vrijdag 18 mei 2007. Een aantal veteranen is naar Nederland gekomen om deze herdenking bij te wonen. Deze herdenkingsbijeenkomst maakt onderdeel uit van het Operation Amherst-evenement.

Het evenement speelde zich grotendeels af op en rond het vliegveld Eelde. Vanaf woensdag arriveerden diverse voertuigen in het bivak, waaronder ook heuse tanks. Een deel van het bivak was zo authentiek ingericht, dat je je er echt terug in de tijd waande. Prachtig om te zien, hoe het tentenkamp, de kampuitrusting (waaronder keukengerei), de kledij van de mensen en de voertuigen eruit zien: echt zoals het er in 1945 ook uitzag. De zogenaamde re-enactors krijgen ontzettend veel aandacht, zowel van de mede kamp-bewoners als van omstanders en publiek. Op donderdag aan het eind van de middag was het bivak zo goed als gevuld. Mensen die al klaar waren met de inrichting van hun kampement, konden op eigen gelegenheid een rondrit maken in de omgeving, die ook langs diverse gedenkwaardige plekken voerde.Een biljet dat met pen geschreven tekst is achtergelaten door de Franse militair Pelletier op 13 april in Coevorden. Vrij vertaald:Een souvenir van een Franse parachutist op terugweg van een missie in Holland langs Coevorden. vriendelijke groet Pelletier 13 april 1945

Op vrijdag was er een druk programma: in de ochtend stond weer een rondrit gepland, wederom langs diverse plekken die een rol speelden in de oorlog en langs verschillende monumenten. Uiteindelijk verzamelden de voertuigen zich bij Baggelhuizen, om te kunnen terreinrijden. Op een open terrein werden shows gegeven door artilleristen uit lang vervlogen tijden, met grote kanonnen. Het optreden van deze eenheid, en die van de manschappen te paard, werd afgewisseld door de kunsten van de tanks. Grote contrasten, tot vermaak van het publiek dat tussen de voertuigen en troepen door manoeuvreerde. In de middag was het tijd voor de herdenkingsceremonie. De Franse veteranen zouden bij het monument in de stad een krans leggen en vervolgens het defilé afnemen in het centrum van Assen.

Toen de voertuigen zich opstelden, stroomde er nog meer publiek toe. De rij auto’s van de kijkers was net zo imposant als de rij auto’s van de deelnemers. Uiteindelijk zette de stoet zich langzaam in beweging richting het centrum. Langs de weg stonden vele mensen te kijken en te applaudisseren. In het centrum van Assen was het erg druk, vooral rondom het podium waar de veteranen stonden, stond het publiek rijendik naar de voertuigen te juichen. Na het defilé rijden de voertuigen weer terug naar het bivak. Onderweg heeft het voorste deel van de colonne een tijd stilgestaan, om te zorgen dat de colonne niet uit elkaar zou vallen. Tijdens het wachten werd er een geweldige show weggegeven door een vijftal antieke vliegtuigen die laag over ons heen scheerden. De Franse re-enactors speelden het spel mee door in de (droge) sloot te springen en van daaruit terug te schieten. ’s Avonds op het bivak was dit dan ook het onderwerp van gesprek.
Deze militair Pelletier heeft hoogstwaarschijnlijk meegedaan aan operatie Amherst.
Wie meer weet mag mailen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.


Zaterdag was open dag op het terrein van het vliegveld en ook het bivak was opengesteld voor publiek. Met name het re-enactmentgedeelte trok veel kijkers. Niet verwonderlijk, want het zag er werkelijk prachtig uit. Ook de op het vliegveld opgestelde voertuigen hadden veel bekijks. Er vond een kleine ceremonie plaats waarbij ook de Franse veteranen aanwezig waren. Er werden para’s gedropt en ook de historische artilleristen en cavalleristen gaven weer acte de présence met hun kanonschoten en paarden. Tussendoor waren er muziekoptredens van een militair orkest en een Schotse band. Mede dankzij het mooie weer was het een prachtige dag. De dag werd in de avond afgesloten met een feest in het bivak. En reken maar dat die Franse veteranen kunnen dansen!

De zondag werd gebruikt voor het afbreken van de kampementen. Het was een geslaagd evenement!

Foto's