Bovenstaande film over de bevrijding van Coevorden is gemaakt door kandidaat notaris Botje. De digitale versie is door Herman Woltersom op zijn site www.kijkopcoevorden.nl geplaatst en door www.herdenking.nl met onderstaande tekst en foto overgenomen.

Achtergrondmuziek: The Proud Canadian Soldier

Bevrijding Coevorden 5 en 6 april 1945

Donderdag 5 april 1945 kwamen de Canadezen van het Lake Superior Regiment van de 4e Canadese Pantserdivisie vanuit de Grafschaft Bentheim via de Esschenbruggerdijk Coevorden en daarmee Drenthe definitief binnen.

De Canadezen verwachtten bij Coevorden een sterke tegenstand. Even na één uur ’s middags loeiden de sirenes in de stad. Duitse soldaten liepen in volle gevechtsbepakking met de wapens in de aanslag door de straten. Even na het loeien van de sirenes hoorden de Coevordenaren de mitrailleurs ratelen.  

Met het opblazen van de Bentheimerbrug hadden de Duitsers een aantal van hun kameraden afgesneden van de Duitse hoofdmacht in de stad. Bij de marechausseekazerne zaten nog een paar fanatiekelingen tussen de sierheesters in hun schuttersputje verborgen. Er reden enkele Canadese brencarriers voorbij. Eén van de Duitsers richtte zijn Panzerfaust en vuurde. Een carrier werd getroffen en twee Canadese soldaten, Brampton en Cliff, werden dodelijk getroffen.

De Canadezen waren voor de verwoeste Bentheimerbrug gestopt met hun opmars. De volgende morgen trokken de Canadezen de Bentheimerstraat binnen. Ook vanuit Schoonebeek trokken Canadezen op Coevorden aan.

Vrijdag 6 april bracht Radio Oranje het bericht: “Na de bevrijding van Almelo zijn gepantserde colonnes, gedeeltelijk over Duits grondgebied, doorgestoten naar het noorden en bevrijdden Coevorden in het zuiden van Drenthe”. Hiermee was de bevrijding van Coevorden “officieel”!

 

Tekst plaquette Bentheimerbrug:

 

“Op dit punt verwelkomde Coevorden op 5 april 1945 de Canadese bevrijders”

“At this point Coevorden welcomed the Canadian liberators on 5th april 1945”

Het is verstandig om op de hyperlink te gaan staan,
daarna via rechtermuisknop het bestandje te downloaden via doel opslaan als en vanaf de lokale schijf af te spelen.


Filmpje Amherst 2007